Det godaste vi vet. Och lite till.

En helt vanlig macka kan du säkert fixa till utan att behöva använda recept.
Men om du vill ha varianter utöver det vanliga ska du kolla in recepten vi samlat här.

  • Trerättersmackan
    Trerättersmackan

    Förrätt:

    • 2 delikatessknäckebröd
    • 1 kryddig ölkorv
    • 3 cornichongurkor
    Skiva korv och gurkor på snedden (så får du en vacker snittyta), placera dem sedan på knäckebröden .

    Varmrätt:

    • 1 skiva mörkt rågbröd
    • 2 skivor rostbiff
    • 2 msk rödlöksmarmelad (se separat recept)
    • 1 färskt fikon
    • Några kvistar timjan
    Eventuellt några salladsblad i botten på smörgåsen. Lägg på rostbiffen vackert och toppa med marmelad, klyftat fikon och timjan.

    Rödlöksmarmelad, 4 mackor

    • 2 msk smör
    • 1 msk olja
    • 1 msk ättika
    • 1 msk balsamvinäger
    • 1 dl socker
    • 1 msk honung
    • 3 rödlökar
    • 4 kvistar grovhackad timjan
    • 1/2 tsk svartpeppar
    • 1 tsk salt
    Skiva rödlök i båtar, smält smör och olja. Lägg i rödlöken och stek den mjuk. Häll på ättika och balsamvinäger. Krydda med timjan, socker och honung. Smaka av med salt och svartpeppar.

    Dessert:

    • 1st Hönökaka
    • 1 skiva bresaola
    • 20 gram gruyèreost
    • ½ vaniljeinkokt päron (se separat recept)
    • 1 kvist vattenkrasse
    Skär ut Hönökakan efter ett glas till lagom storlek. Lägg tunt skivad ost på botten och vecka bresaolan vackert ovanpå. Klyfta sedan och lägg på det vaniljeinkokta päronet. Dekorera med en kvist vattenkrasse.

    Vaniljinkokta päron, 4 mackor

    • 2 päron (Gråpäron eller Conference)
    • 1 msk färskpressad citron
    • 0,5 l vatten
    • 1,5 dl honung
    • 0,5 dl strösocker
    • 1 kanelstång
    • 1,5 tsk hel kardemumma
    • 0,5 vaniljstång
    Skala päronen och skrapa av det bruna på skaften (så att de inte missfärgar päronen). Lägg päronen i en skål med vatten och hälften citron (för att undvika att de mörknar). Koka upp vatten, citronsaft, honung, socker, kanelstång, kardemumma och den skårade vaniljstången. Lägg i päronen och låt sjuda i ca 15 min. Koktiden kan variera för olika päron. Känn med kniv eller potatissticka om de är mjuka, låt dem dock ha kvar lite motstånd. Ställ kastrullen kallt och låt päronen svalna.
  • Pedantmackan
    Pedantmackan
    • 2 skivor grovt solrosbröd
    • 2 ölkorvar
    • 5 - 10 cm gurka
    • Smör
    Smöra brödskivorna, skiva korven och gurkan i tunna och jämna skivor. Lägg i perfekta rader på smörgåsen. Ät och njut.  
  • Kärleksmackan
    Kärleksmackan

    Ena sidan

    • 1 skiva grovt bröd
    • 2 blad rosésallad
    • 2 blad lollo rosso
    • 3 skivor rostbiff
    • 3 msk coleslaw (se separat recept)
    • Bladpersilja och fin timjan
    Bygg smörgåsen på ett fat, från två håll. Lägg salladen i botten och vik rostbiffen fint ovanpå. Toppa med coleslaw, bladpersilja och timjan.

    Andra sidan

    • 1 skiva grovt bröd
    • 2 blad lollo rosso
    • 2 blad rosésallad
    • 2-3 skivor kalkon
    • 2 sparrisar
    • 6 hallon
    • 2 skivor parmesan
    Lägg salladen i botten och sedan kalkonen. Dela sparrisen i två delar och grilla på hög värme, så att du får en fin grillrand. Lägg lite grovsalt ovanpå. Dekorera med sparris, hallon och parmesanskivor (som man krossar till flagor i handen). Ät mackan från varsitt håll och möts i mitten.

    Coleslaw, 4 mackor

    • 1/4 vitkålshuvud
    • 1,5 morötter
    Finstrimla vitkål och morötter. Lägg i en skål .

    Dressing

    • 0,5 tsk italiensk salladskrydda
    • 0,5 tsk salt
    • 1 msk sherryvinäger
    • 1 tsk citronskal
    • 0,5 msk citronsaft
    • 0,5 msk honung
    • 0,5 msk dijonsenap
    • 0,5 dl crème fraîche
    • 0,5 dl Philadelphiaost
    • Salt och svartpeppar efter smak
    Blanda ost och crème fraîche, tillsätt alla kryddor, senap och honung. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner den rivna kålen och morötterna i krämen.
  • Beslutångestmackan
    Beslutångestmackan
    • 1 skiva surdegsbröd
    • 1 skiva vitt bröd
    • 1 skiva mörkt rågbröd
    • Smör
    • 3 blad lollo rosso
    • 3 blad rosésallad
    • 4 skivor rött äpple
    • 4 skivor grönt äpple
    • 1 näve solrosskott
    • 2 skivor skinka
    • 1 tsk senap
    • 2 skivor pastrami
    • 2 skivor tomat
    • 2 skivor mortadella
    Skiva och smöra brödet. Varva de olika ingredienserna och få en rejäl macka för alla smaker eller när du inte vet vad du är mest sugen på.  
  • Snobbmackan
    Snobbmackan
    • 1 rejäl bit focaccia
    • 2 skivor parmaskinka
    • 2 skivor pastrami
    • 2 skivor grillad paprika (se separat recept)
    • 2 skivor grillad zuccini
    • 2 skivor buffelmozzarella
    • 10 ruccolablad
    • 5 blad färsk basilika
    • Smör
    Dela och smöra focaccian. Skiva grönsakerna tunt och hetta upp en grillpanna utan fett. Lägg grönsakerna på grillen (kolla dem hela tiden). Vänd när de fått en fin rand. Ta gärna några droppar god olivolja och salt på. Varva de grillade grönsakerna med charkuterier, mozzarella, ruccola och basilika.

    Grillad paprika

    Sätt ugnen på 250 grader. Skär paprikan och kärna ur den. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper (så slipper du jobbig disk). Pensla paprikans skal med olivolja, som ska ligga uppåt. Grilla den i cirka 15 min. Skalet ska bli svart. Dra bort skalet när paprikorna svalnat. Salta efter smak.
    • 1 röd paprika
    • 1 msk olivolja

Gör så här: